Костянтинівська сільська територіальна громада
Херсонська область, Каховський район

Спецслужби РФ вербують українських підлітків для диверсій.

Дата: 17.07.2024 00:44
Кількість переглядів: 57

Фото без опису— Кіберполіція попередила про небезпеку вербування підлітків російськими спецслужбами для вчинення диверсій. Наскільки ця тема актуальна для України?

— Це актуальна тема для всієї України, оскільки підлітки — це така вразлива вікова категорія, яку іноземним спецслужбам легко вербувати. Можна навіть не здогадуватися про те, що вони завербовані.

— Скільки таких зафіксували?

— На території України зафіксували десятки фактів — в Одеській, Дніпропетровській, Харківській та Запорізькій областях.

— Який вік завербованих дітей в Україні?

— Від 13 років.

— Де найчастіше вербують?

— Це TikTok, Telegram та комп'ютерні ігри.

— На що батькам підлітків радили б першочергово звертати увагу?

— Необхідно стежити за активністю своїх дітей в соціальних мережах. Діти багато грають в різні онлайн-ігри, наприклад, GTA, Counter-strike. Вони їх грають в команді. Вони не знають інших гравців, але постійно з ними спілкуються, зокрема і в особистих чатах. Тому треба стежити, з ким дитина спілкується в таких іграх. Також можуть вербувати на сайтах знайомств.

— Чи є червоні прапорці в таких ситуаціях?

— Наприклад, дитина може виконувати якісь такі речі, які для неї не притаманні. Або бере в батьків великі суми грошей, але про цілі не розповідає. В таких випадках треба насторожитися.

— Як таким випадкам запобігати і про що варто спілкуватися батькам зі своїми підлітками?

— Батьки мають проводити роз'яснювальні бесіди. Дітям треба розповідати, що існує вербування і як воно виглядає. Пояснювати, що вербувати можуть в інтернет-мережі, в іграх, в чатах, в Telegram-каналах, на сайтах знайомств тощо. Можуть дитині погрожувати, провокувати, вчиняти морально-психологічний тиск. Можуть обіцяти якусь грошову винагороду. І діти мають знати, що першочергово про такі ситуації треба повідомляти батькам. Інколи підліток навіть може не усвідомити, що працює в інтересах іншої держави, тобто його використовують в темну.

— Про що не можна говорити з чужими людьми?

— Не можна розголошувати конфіденційну інформацію про себе, якою можуть потім використати проти самої ж людини, шантажувати нею і схиляти до незаконних дій.

— Куди саме повідомляти про вербування?

— Інформацію про вербування негайно необхідно повідомити поліції за номером 102 або заповнити форму зворотного зв'язку на сайті кіберполіції. До речі, є Telegram-канал "Брама", в якому щодня дають інформацію про блокування різних акаунтів в соцмережах, де дезінформують, вчиняють протиправну діяльність, шахрайство. В цьому Telegram-каналі є інформація, як вберегтися від певних методів шахрайства, а також як захистити себе та свою сторінку в соціальній мережі від шахрайства та вербування.

— Яка відповідальність для дитини, яка нічого не вчиняла, а лише листувалася?

— Якщо така дитина розповіла про своє листування відповідним службам України, то Кримінальний кодекс звільняє її від кримінальної відповідальності. Це стаття 111, частина 3. Навіть коли людина не піддалася вербуванню, то про такий факт треба повідомляти відповідним органам, щоб ті блокували шахрайські та ворожі акаунти, сторінки та канали.

— Яка відповідальність для підлітків, які вчинили певні дії на користь ворога?

Відповідальність підлітки несуть, як дорослі, адже співпраця з іноземними спецслужбами є злочином проти національної безпеки України. Це класифікується як державна зрада. Вона карається позбавленням волі на строк до 15 років, а в умовах воєнного стану — аж до довічного позбавлення волі. Пом'якшуваним фактом може бути лише те, коли людину завербували — і вона повідомила про це в поліцію або інші служби.

Кримінальна відповідальність

Вказані злочини можуть бути кваліфіковані за низкою статей Кримінального кодексу України, за які передбачені суворі покарання — до довічного позбавлення волі:

  • ст. 111 (Державна зрада) - позбавлення волі на строк 15 років або довічне, з конфіскацією майна;
  • ст. 113 (Диверсія, вчинена в умовах воєнного стану) - позбавлення волі на строк 15 років або довічне, з конфіскацією майна;
  • ч. 2 ст. 194 (Умисне знищення або пошкодження майна) - до 10 років позбавлення волі.

Нагадуємо, що згідно з ч. 3 ст. 111 ККУ, громадяни України, які на виконання злочинного завдання іноземної держави не вчинили жодних дій і добровільно повідомили органам державної влади про свій зв'язок з ними та про отримане завдання, звільняються від кримінальної відповідальності.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, Email, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних