A A A K K K
для людей із порушенням зору
Костянтинівська сільська територіальна громада
Херсонська область, Каховський район

Рубрика “Безоплатні поради юриста”.

Дата: 11.01.2022 16:49
Кількість переглядів: 255

Фото без опису

Шановні мешканці Костянтинівської ОТГ.  Горностаївське бюро правової допомоги продовжує онлайн-рубрику “Безоплатні поради юриста”.  Тема сьогоднішньої консультації: «Договір дарування, заповіт чи договір довічного утримання (догляду), що краще обрати при передачі свого майна іншій особі».

Сьогодні,  хочемо приділити увагу таким питанням:

Договір дарування, заповіт чи договір довічного утримання (догляду), що краще обрати при передачі свого майна іншій особі. Наразі зупинимося на кожному виді окремо та розберемося що між ними спільного та чим вони відрізняються. 

За договором дарування одна сторона (дарувальник) передає або зобов'язується передати в майбутньому другій стороні (обдаровуваному) безоплатно майно (дарунок) у власність ( ст.717 ЦК України).

Заповітом є особисте розпорядження фізичної особи на випадок своєї смерті ( ст. 1233 ЦК України)

За договором довічного утримання (догляду) одна сторона (відчужувач) передає другій стороні (набувачеві) у власність житловий будинок, квартиру або їх частину, інше нерухоме майно або рухоме майно, яке має значну цінність, взамін чого набувач зобов'язується забезпечувати відчужувача утриманням та (або) доглядом довічно (ст.744 ЦК України).

 

Спільні риси:

- Договір дарування нерухомої речі , заповіт та договір довічного утримання укладаються в письмовій формі та підлягають обов’язковому нотаріальному посвідченню. За виключенням дарування рухомих речей, предметів особистого користування тощо;

- договір дарування, заповіт та договір довічного утримання спрямовані на передачу(перехід) права власності на майно   за волевиявленням власника до іншої особи.

Відмінні риси:

1.  Момент набуття права власності

Право власності обдаровуваного на дарунок виникає з моменту його прийняття.   (ст.722 ЦК України). Тобто право власності на майно при укладанні договору дарування переходить від дарувальника до обдарованого.

За заповітом  особа лишається власником майна (яке вказане в заповіті). Право власності на майно вказане в заповіті переходить до спадкоємців після оформлення спадщини та отримання у нотаріуса свідоцтва про право на спадщину за заповітом.

 За договором довічного утримання(догляду) набувач стає власником майна, переданого йому за договором довічного утримання (догляду), відповідно до ст.334 ЦК України  а саме право власності на майно за договором, який підлягає нотаріальному посвідченню, виникає у набувача з моменту такого посвідчення або з моменту набрання законної сили рішенням суду про визнання договору, не посвідченого нотаріально, дійсним

2. Наявність умов для набуття права власності

Договір дарування є безоплатним. Договір, що встановлює обов'язок обдаровуваного вчинити на користь дарувальника будь-яку дію майнового або немайнового характеру, не є договором дарування. Дарувальник не може вимагати від обдаровуваного ніяких дій за свій дарунок.

Що стосується заповіта, то:

-   відповідно до ст. 1270 ЦК України для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини. Тобто подати заяву про прийняття спадщини ви маєте до спливу 6 місяців з дня смерті спадкодавця.

- відповідно до 1241 ЦК України право на обов'язкову частку у спадщині мають малолітні, неповнолітні, повнолітні непрацездатні діти спадкодавця, непрацездатна вдова (вдівець) та непрацездатні батьки спадкують, незалежно від змісту заповіту, половину частки, яка належала б кожному з них у разі спадкування за законом (обов'язкова частка).

За договором довічного утримання у договорі довічного утримання (догляду) можуть бути визначені всі види матеріального забезпечення, а також усі види догляду (опікування), якими набувач має забезпечувати відчужувача. Набувач зобов'язаний у разі смерті відчужувача поховати його, навіть якщо це не було передбачено договором довічного утримання (догляду) ( ст. 749 ЦК України).

3. Наявність обтяжень щодо розпорядження майном

За договором дарування обдаровуваний стає власником дарунка при укладанні договору та його державній реєстрації, право розпорядження майном виникає з моменту оформлення правочину.

За заповітом право розпоряджатися майном виникає після смерті спадкодавця та оформлення спадкових прав у нотаріуса.

За договором довічного утримання набувач обмежений у праві розпорядження житлом до моменту смерті відчужувача. Набувач не має права до смерті відчужувача продавати, дарувати, міняти майно, передане за договором довічного утримання (догляду), укладати щодо нього договір застави, передавати його у власність іншій особі на підставі іншого правочину. На майно, передане набувачу за договором довічного утримання (догляду), не може бути звернене стягнення протягом життя відчужувача (ст.754 ЦК України).

4. Можливість скасування, внесення змін або дострокового розірвання

Розірвання договору дарування на вимогу дарувальника:

- Дарувальник має право вимагати розірвання договору дарування нерухомих речей чи іншого особливо цінного майна, якщо обдаровуваний умисно вчинив кримінальне правопорушення проти життя, здоров'я, власності дарувальника, його батьків, дружини (чоловіка) або дітей.

- якщо обдаровуваний вчинив умисне вбивство дарувальника, спадкоємці дарувальника мають право вимагати розірвання договору дарування.

-  якщо обдаровуваний створює загрозу безповоротної втрати дарунка, що має для дарувальника велику немайнову цінність.

-  якщо внаслідок недбалого ставлення обдаровуваного до речі, що становить культурну цінність, ця річ може бути знищена або істотно пошкоджена

-  якщо на момент пред'явлення вимоги дарунок є збереженим.

- У разі розірвання договору дарування обдаровуваний зобов'язаний повернути дарунок у натурі  ( ст.727 ЦК України).

Право заповідача на скасування та зміну заповіту

- Заповідач має право у будь-який час скасувати заповіт.

- Заповідач має право у будь-який час скласти новий заповіт. Заповіт, який було складено пізніше, скасовує попередній заповіт повністю або у тій частині, в якій він йому суперечить.

- Кожний новий заповіт скасовує попередній і не відновлює заповіту, який заповідач склав перед ним.

- Якщо новий заповіт, складений заповідачем, був визнаний недійсним, чинність попереднього заповіту не відновлюється, крім випадків, встановлених  статтями 225 і 231 ЦК України.

- Заповідач має право у будь-який час внести до заповіту зміни.

- Скасування заповіту, внесення до нього змін провадяться заповідачем особисто.

- Скасування заповіту, внесення до нього змін провадяться у порядку, встановленому цим Кодексом для посвідчення заповіту і підлягають державній реєстрації у Спадковому реєстрі в порядку, затвердженому Кабінетом Міністрів України (ст.1254 ЦК України).

Договір довічного утримання може бути розірваний:

Договір довічного утримання (догляду) може бути розірваний за рішенням суду:

- на вимогу відчужувача або третьої особи, на користь якої він був укладений, у разі невиконання або неналежного виконання набувачем своїх обов'язків, незалежно від його вини;

- на вимогу набувача.

 Нагадую Вам, що отримати безоплатну правову допомогу , Ви можете, звернувшись за нашою адресою 74601,Херсонська обл., Горностаївський р-н., смт Горностаївка, вул Покровська 172,   електронна адреса -hornostaivske@legalaid.ks.uaномер стаціонарного телефону -(05544) 4-10-93, номер мобільного телефону-  +380661967039. 

адреса скайпу -hornostaivske@legalaid.ks.ua,


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Чи готові Ви зробити корисну справу для розвитку громади?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь