A A A K K K
для людей із порушенням зору
Костянтинівська сільська територіальна громада
Херсонська область, Каховський район

Рубрика “Безоплатні поради юриста”. Шановні мешканці Костянтинівської ОТГ. Горностаївське бюро правової допомоги продовжує онлайн-рубрику “Безоплатні поради юриста”. Тема сьогоднішньої консультації: « ДАРУВАННЯ НЕРУХОМОСТІ В УКРАЇНІ ».

Дата: 21.12.2021 11:30
Кількість переглядів: 727

Рубрика “Безоплатні поради юриста”.

 

Шановні мешканці Костянтинівської ОТГ.  Горностаївське бюро правової допомоги продовжує онлайн-рубрику “Безоплатні поради юриста”.  Тема сьогоднішньої консультації: «  ДАРУВАННЯ НЕРУХОМОСТІ В УКРАЇНІ ».

 

Сьогодні ми розглянемо наступні питання:

1. Що таке договір дарування(Дарча)?

2. Що краще: дарча чи купівля-продаж в Україні?

3. Дарча або заповіт: що дешевше ?

4. Які документи необхідні для оформлення договору дарування?

5. Де оформити дарчу?

 

 1. Що таке договір дарування(Дарча)?   

Підставою для оформлення договору дарування (він же дарчий) є Цивільний кодекс України в ст. 717 

 За договором дарування одна сторона (дарувальник) передає або зобов'язується передати в майбутньому другій стороні (обдаровуваному) безоплатно майно (дарунок) у власність. Договір, що встановлює обов'язок обдаровуваного вчинити на користь дарувальника будь-яку дію майнового або немайнового характеру, не є договором дарування.

 

2. Що краще: дарча чи купівля-продаж в Україні?

Договір дарування (в тому числі нерухомості) має принципові відмінності від угоди про купівлю-продаж:

  1. Продаж об’єкта нерухомості припускає виплату його вартості покупцем продавцю. При даруванні передача права власності здійснюється безоплатно. Вимагати від обдаровуваного будь-яку компенсацію за подарунок дарувальник не має права.
  2. Існує стійка думка, що договір дарування не можна оскаржити, і він не має зворотної сили. Однак законодавством передбачені випадки, в яких дарувальник може звернутися до суду з вимогою про анулювання дарчим. Це допустимо в ситуації, коли обдаровуваним було скоєно злочин проти дарувальника або членів його сім’ї. Також оскаржити договір дарування в судовому порядку можна, якщо мали місце погрози або шантаж, за допомогою яких дарувальника змусили підписати договір, який був для нього явно невигідний.

Підставою для подібних дій дарувальника можуть стати обман і введення його в оману щодо юридичних наслідків даної угоди та інші причини. Підстав для розірвання договору купівлі-продажу істотно менше. Крім того, фінансова сторона питання, як правило, буває вирішена, гроші за продану нерухомість отримані, таким чином нівелюючи мотиви для заперечування угоди.

  1. Позовна давність за договором дарування – термін, протягом якого можливе звернення в судову інстанцію для його розірвання – не перевищує 1 року. Угода купівлі-продажу може бути оскаржена в строк до 3 років.
  2. Нерухомість, подарована одному з подружжя у шлюбі, вважається його особистою власністю, і інший чоловік претендувати на неї не має права. Об’єкти нерухомості, придбані в шлюбі одним з подружжя за договором купівлі-продажу, згідно із законом мають статус спільної сумісної власності. У разі розлучення ця нерухомість буде підлягати розділу.
  3. Дарувальник має право здійснити дарування своєї частки в спільній частковій власності на нерухомість, не ставлячи до відома про це інших власників. Продати ж свою частину, не повідомивши письмово інших власників нерухомості, не можна. Це неможливо тому, що за законом їм належить переважне право на покупку продається частки.
  4. Не вдасться подарувати і нерухомість, власником якої є неповнолітній. Таку нерухомість можна лише продати, якщо на це попередньо буде отримано спеціальний дозвіл органів піклування та опіки.

 

Незважаючи на те, що за своєю суттю договір дарування – це двостороння угода, дарувальник усвідомлено йде на неї, розуміючи, що не отримає від неї матеріальної вигоди. В цьому випадку стороною, що отримала вигоду, виступає тільки обдаровуваний. При цьому дарувальнику необхідно мати на увазі, що передати права власності він може тільки на ту нерухомість, яка належить йому на законних підставах, які підтверджуються правовстановлюючими документами. Тобто, орендовану навіть на тривалий термін нерухомість подарувати не вийде.

Договір дарування або дарча набуває законної сили тільки в разі неодмінного посвідчення нотаріусом.

3. Дарча чи заповіт: що дешевше?

Найбільш часто  виникає питання про те, що краще – скласти заповіт або оформити договір дарування в Україні. Вибираючи один з варіантів, варто враховувати, що:

  1. Для оформлення дарчої присутність у нотаріуса обдаровуваного необхідно, оскільки перед підписанням договору можуть обговорюватися особливості майна. При складанні заповіту присутність спадкоємця не обов’язково.
  2. З дати, зазначеної в договорі дарування, дарувальник втрачає право власності на подаровану нерухомість. Заповідач після підписання заповіту до самої смерті залишається власником нерухомого або іншого майна.
  3. Дарувальник не може вносити ніяких доповнень і змін до договору дарування після його підписання. Заповідач має право вносити в документ будь-які корективи, скасувати його або зробити спадкоємцем іншу людину.

Оформити договір дарування на нерухомість, яка належить дарувальнику цілком, не складе труднощів. У разі ж, коли він є власником лише її частини, порядок оформлення в дар буде визначатися формою власності.

Варіантів може існувати кілька:

1.нерухомість знаходиться у спільній частковій власності з виділенням частки кожного власника;

2.нерухомість є спільною сумісною власністю, частки власників у якої не визначені.

У першому випадку, коли нерухомість перебуває у спільній частковій власності та для кожного власника визначена в ній частка, можливо передати свою частину квартири в дар, не отримуючи згоди інших власників.

У другому випадку, коли частки власників не виділені, укладення договору дарування можливо тільки після отримання згоди на це всіх власників.

Таке ж правило діє і в разі, коли квартира або частина в ній є спільною сумісною власністю подружжя. При бажанні оформити дарчу на свою частину один з них зможе зробити це лише маючи письмову згоду другого з подружжя. Відсутність такої згоди зробить укладення договору неможливим.

 

4. Які документи необхідні для оформлення договору дарування?

 

Для оформлення договору дарування той, хто прийняв рішення подарувати нерухомість, крім паспорта та коду, в числі основних повинен мати при собі такі документи:

1. Паспорт та ідентифікаційний номер.
2. Свідоцтво про шлюб. - Якщо житло набувалось у стані подружжя, у такому випадку, дружина/чоловік дає нотаріально засвідчену згоду на дарування даної нерухомості;
3. Правовстановлюючі документи.
4. Технічний паспорт на житло.
5. Експертна оцінка нерухомості.
6. Довідка про склад сім
?ї.
7. Довідка про відсутність заборгованості по оплаті комунальних послуг.
8. Свідоцтво про народження дітей та дозвіл від опікунських органів на продаж (якщо діти мають частку в житлі або там зареєстровані).

Точний перелік документів можна отримати у Нотаріуса під час консультації, після вивчення кожного окремого випадку.

 

Дарувальник і обдаровуваний обов’язково повинні бути присутніми при оформленні угоди. Якщо згоду сторонами досягнуто і договір укладено, нотаріусом робиться витяг з Реєстру майнових прав на нового власника. У цей момент дарувальник втрачає права власності на нерухомість, а обдаровуваний набуває його. На заключному етапі нотаріус видає одаряемому договір дарування і виписку на його ім’я з державного реєстру про реєстрацію права власності на дану рухомість.

 

5. Де оформити дарчу?

Дарча може бути оформлена за місцем знаходження нерухомості або місцем реєстрації учасників угоди. Наприклад, якщо дарувальник має київську реєстрацію та нерухомість, яку планується подарувати, також знаходиться в столиці, то не можна оформити договір дарування в нотаріальній конторі Миколаєва або будь-якого іншого міста в Україні.

Вибір нотаріуса залежить від власних пріоритетів. Це може бути державний чи приватний нотаріус, вартість послуг яких практично не відрізняється. До мінусів звернення до державного нотаріуса можна віднести великі черги і, як наслідок, більш тривалий термін очікування здійснення угоди.

Шановні громадяни,   нагадуємо всім, що за більш детальною консультацією пропонуємо Вам  звертатися до Горностаївського бюро правової допомоги  за адресою — 74601,Херсонська обл., Горностаївський р-н., смт Горностаївка, вул Покровська 172,   електронна адреса -hornostaivske@legalaid.ks.uaномер стаціонарного телефону -(05544) 4-10-93, адреса скайпу -hornostaivske@legalaid.ks.ua

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Чи готові Ви зробити корисну справу для розвитку громади?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь