A A A K K K
для людей із порушенням зору
Костянтинівська сільська територіальна громада
Херсонська область, Каховський район

Рубрика “Безоплатні поради юриста”.

Дата: 12.12.2021 12:50
Кількість переглядів: 690

Фото без опису

Шановні мешканці КостянтинівськоїОТГ.  Горностаївське бюро правової допомоги продовжує онлайн-рубрику “Безоплатні поради юриста”.  Тема сьогоднішньої консультації: «Право на спадкування співмешканця: цивільної жінки або цивільного чоловіка».

 

Сьогодні ми розглянемо наступні питання:

1. Поняття сім'ї та цивільний шлюб

2. Виникнення права на спадкування  цивільної жінки або цивільного чоловіка

3. Порядок встановлення факту проживання однією сім’єю чоловіка та жінки без шлюбу

 

 

1. Поняття сім'ї та цивільний шлюб

Відповідно до частини другої статті 3 Сімейного кодексу Українисім'ю складають особи, які спільно проживають, пов’язані спільним побутом, мають взаємні права та обов’язки.

Цивільний шлюб - це відносини жінки та чоловіка, які проживають однією сім’єю та при цьому не є одруженими. Пара вважається такою, що перебуває у цивільному шлюбі якщо вони одночасно:

1. спільно проживають,

2. пов`язані спільним побутом,

3. мають взаємні права та обов`язки.

Тривалість спільного проживання чоловіка та жінки як ознака наявності сім’ї на законодавчому рівні не визначена. Водночас строк спільного проживання однією сім’єю чоловіка та жінки без шлюбу має бути достатнім для того, щоб стверджувати, що між чоловіком та жінкою склалися усталені відносини, які притаманні подружжю.

 

2. Виникнення права на спадкування  цивільної жінки або цивільного чоловіка

      Цивільним кодексом України (ст.1217 ЦК України ) передбачено 2 підстави для спадкування: за заповітом  і за законом. За наявності заповіту спадкоємцями будуть всі особи, які в ньому зазначені. В тому числі спадкоємцем може бути вказаний і один із цивільного подружжя.

Якщо ж заповіт відсутній, то в такому випадку спадкування обов’язково буде здійснюватися за законом. В такому випадку за законом до 1-ї черги спадкоємців відносяться один з подружжя (який пережив спадкодавця), діти і батьки, які пережили спадкодавця.

     Відповідно до ч.2 ст.21 Сімейного кодексу України проживання однією сім'єю жінки та чоловіка без шлюбу не є підставою для виникнення у них прав та обов'язків подружжя.

   Цивільне подружжя можуть виступати спадкоємцями один одного як спадкоємці четвертої черги спадкування. Таке спадкування виникає тільки при відсутності заповіту. Крім того, цивільний шлюб повинен тривати не менше п'яти років до дня смерті одного з подружжя.

      Згідно ч. 2 ст. 1258 ЦК Україникожна наступна черга спадкоємців отримує за законом повне право на спадкування у тому випадку, якщо немає спадкоємців попередньої черги,усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини або відмови від її прийняття.

      У Цивільному кодексі України закріплені норми, які дозволяють змінити черговість спадкування. У статті 1259 ЦКУ закріплено два шляхи зміни черги на отримання права стати спадкоємцем: договірний і судовий порядок.

Договірний порядок може застосовуватися за погодженням із спадкоємцями тієї черги, яка отримала право на спадкування.

   Судовий порядок зміни черги на спадкування застосовується в тому випадку, якщо спадкодавець перебував в безпорадному стані, а один із спадкоємців тривалий час доглядав за ним, матеріально забезпечував і надавав іншу допомогу спадкодавцеві за життя. Якщо такий факт буде доведено, судом може бути надано право на спадкування разом з спадкоємцями тієї черги, яка має право на спадкування.

    Цивільна дружина та чоловік може спадкувати замість спадкоємців всіх попередніх черг якщо наявні підстави для усунення від спадкування ( можливість усунення від спадкування і підстави передбачені у статті 1224 Цивільного кодексу України).

На відміну від спадкоємців перших черг цивільна дружина сплачує податки на загальних підставах.
 Але при цьому в статті 74 СК Українивказується, що якщо жінка та чоловік однією сім'єю проживають (шлюб не зареєстрований), то все майно, набуте за час такого проживання, переходить в розряд спільної власності, тому у разі звернення до суду з позовною заявою необхідно встановлювати факт проживання однією сім'єю зі спадкодавцем і визнання майна як спільної сумісної власності подружжя. Наявність факту проживання чоловіка і жінки однією сім'єю без шлюбувстановлена може бути в судовому порядку.

 

3. Порядок встановлення факту проживання однією сім’єю чоловіка та жінки без шлюбу

 

Якщо постійне проживання особи зі спадкодавцем на час відкриття спадщини не підтверджено відповідними документами, у зв'язку із чим нотаріус відмовив особі в оформленні спадщини, спадкоємець має право звернутися в суд в порядку окремого провадженняіз заявою про встановлення факту постійного проживання зі спадкодавцем на час відкриття спадщини.

Докази про встановлення факту проживання однією сім'єю

Доказом проживання можуть бути такі документи:

  • довідка з міської або сільської/селищної рад;

  • наявність реєстраційного запису в паспорті (свідчить про те, що ця особа проживала в одній квартирі зі своїм померлим чоловіком);

  • свідчення мінімум 2-х осіб, тощо.

Також дуже важливо не забути написати заяву про прийняття спадщини у шестимісячний строк з моменту смерті спадкодавця.

Тому проживаючи у цивільному шлюбі краще подбати про належність майна ще за життя, щоб уникнути в подальшому судової тяганини.

 

Шановні громадяни, хочу нагадати всім, що за більш детальною консультацією пропонуємо Вам  звертатися до Горностаївського бюро правової допомоги  за адресою — 74601,Херсонська обл., Горностаївський р-н., смт Горностаївка, вул Покровська 172,   електронна адреса -hornostaivske@legalaid.ks.uaномер стаціонарного телефону -(05544) 4-10-93, адреса скайпу -hornostaivske@legalaid.ks.ua

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Чи задоволені Ви роботою депутатів Вашого округу?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь