A A A K K K
для людей із порушенням зору
Костянтинівська сільська територіальна громада
Херсонська область, Каховський район

«Гаряча лінія» на тему: «Зміни, передбачені Законом України № 466-IX, що удосконалює податкове законодавство»

Дата: 05.10.2020 08:43
Кількість переглядів: 330

«Гаряча лінія» на тему: «Зміни, передбачені Законом України № 466-IX, що удосконалює податкове законодавство»

 

            Вчора у Горностаївській ДПІ ГУ ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія».

          Пропонуємо відповіді на деякі запитання, щодо змін передбачених Законом України від 16.01.2020 № 466-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві» (далі – Закон № 466).

 

          Питання 1. Які зміни внесено Законом № 466 в оподаткуванні доходу від продажу або обміну транспортних засобів?

          Законом № 466  внесено зміни до п. 173.2 ст. 173 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VІ (далі - ПКУ), відповідно до яких  дохід, отриманий платником податку на доходи фізичних осіб (далі ПДФО) від продажу (обміну) протягом звітного (податкового) року третього та наступних об’єктів рухомого майна у вигляді легкового автомобіля та/або мотоцикла, та/або мопеда або іншого транспортного засобу підлягає оподаткуванню за ставкою, визначеною пунктом 167.1 статті 167 ПКУ.

          Дохід, отриманий платником ПДФО від реалізації першого на рік об’єкта рухомого майна (транспортних засобів) оподатковується, як і раніше, за нульовою ставкою, дохід від продажу протягом звітного податкового року другого об’єкту рухомого майна оподатковується за ставкою 5 %, а дохід від продажу третього та наступних об’єктів рухомого майна, отриманий протягом року, оподатковується за ставкою 18 %.

 

          Питання 2. Як змінився механізм примусового стягнення боргу?

          Законом № 466, внесено зміни до ПКУ щодо примусового стягнення заборгованості, які набули чинності 23.05.2020 року.

          Основні зміни у механізмі стягнення податкового боргу наступні:

          - термін, протягом якого контролюючому органу надано право на стягнення коштів та продаж майна платника податків настає через 30 календарних днів з дня надіслання ( вручення) податкової вимоги, а не через 60 календарних днів, як було раніше;

          - термін на самостійне проведення експертної оцінки майна зменшено до одного місяця з дня прийняття рішення контролюючим органом, що прискорює процедуру для подальшої реалізації майна в рахунок погашення податкового боргу;

          - встановлено, що стягнення заборгованості з частини чистого прибутку (доходу) державних унітарних підприємств та їх об’єднань здійснюється у порядку, визначеному ст. 56, 60 глави 4 «Визначення суми податкових та/або грошових зобов’язань платника податків, порядок їх сплати та оскарження рішень контролюючих органів» та ст. 87-101 глави 9 «Погашення податкового боргу платників» розділу ІІ ПКУ (п. 11 підрозділу 10 «Інші перехідні положення» розділу ХХ «Перехідні положення» ПКУ).

 

          Питання 3. Які нововведення запроваджено Законом № 466  для платників єдиного податку третьої групи?

          Законом № 466 внесено ряд змін, які стосуються, зокрема, юридичних осіб – платників єдиного податку третьої групи, а саме:

          - зменшено із 15-ти до 10-ти календарних днів строк, до закінчення якого платник єдиного податку третьої групи зі ставкою 5 % може подавати заяву про зміну ставки цього податку на 3% зі сплатою ПДВ;

          - обмежено поширення пільги у вигляді земельного податку на юридичних осіб – платників єдиного податку 3 групи, при наданні рухомого майна в оренду;

          - визначено, що анулювання реєстрації платника єдиного податку контролюючим органом можливе у разі наявності податкового боргу, який перевищує 1020 гривень на кожне перше число місяця протягом двох послідовних кварталів – в останній день другого із послідовних кварталів.

 

Пресслужба Головного управління

ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Чи задоволені Ви роботою депутатів Вашого округу?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь