A A A K K K
для людей із порушенням зору
Костянтинівська сільська територіальна громада
Херсонська область, Каховський район

Важлива інформація "Амброзія полинолиста"

Дата: 06.08.2019 16:01
Кількість переглядів: 564

Амброзія

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Амброзія полинолиста – один з небезпечних карантинних бур’янів. Це однорічна рослина родини складноцвітних. Через свою виняткову шкодочинність, негативний вплив на здоров’я людей амброзія посідає одне з перших місць серед злісних бур’янів.

              Біологія, морфологічні особливості. Амброзія полинолиста розмножується лише насінням, котре утворюється в великій кількості. Невеликі рослини продукують 50–3000 насінин, добре розвинуті можуть давати до 40 тис.

         Амброзія полинолиста має розтягнутий період сходів. За сприятливих умов сходи її можуть з’являтися впродовж всього вегетаційного періоду. Від материнської рослини насіння може переноситися на значні відстані водними потоками (насіння добре тримається в воді, оскільки має повітряний мішок, а поверхня гідрофобна і здатна не розмокати до 2 год.), вітром, птахами, для яких насіння амброзії є кормом, на колесах транспортних засобів, на взутті людей. В нові регіони, віддалені на значні відстані від вже виявлених вогнищ, насіння може потрапити з насіннєвим і продовольчим зерном, розсадою та ін. підкарантинною продукцією.

        Пилок амброзії викликає в людей захворювання на поліноз: спостерігається втрата працездатності, з’являється набряк слизових оболонок очей і верхніх дихальних шляхів, розвивається астма. Алергени, що містяться в листі, викликають дерматити. В пилку амброзії містяться особливі білки – антигени Е і К. Через слизову оболонку антигени потрапляють до лімфи і крові, спричиняючи захворювання.

      Комплексна боротьба з амброзією передбачає проведення:

 – Фітосанітарних заходів: контроль за фітосанітарним станом підкарантинної продукції, сертифікація такої продукції, локалізація вогнищ бур’яну, запровадження і скасування карантинного режиму. Впровадження карантинного режиму передбачає проведення комплексу заходів, спрямованих на ліквідацію вогнищ амброзії і попередження її подальшого розповсюдження.

 – Агротехнічних (ліквідаційних) заходів : застосування гербіцидів, створення агрофітоценозів, механічне скошування тощо. На території з карантинним режимом здійснюється комплекс спеціальних карантинних заходів, спрямованих на знищення вогнищ карантинного бур’яну та запобіганню його подальшого розповсюдження (відповідно до ст.10 Закону «Про карантин рослин»).

         На територі Костянтинівської ОТГ  виявлено вогнища амброзії і сільська рада щоденно проводить роботи по видаленню цих вогнищ механічним методом. 

        Враховуючи велику шкоду амброзії полинолистої як для сільського господарства, так і для здоров’я людей, боротьба з нею є одним з найважливіших завдань всіх землекористувачів. Порушення вимог відносно виконання фітосанітарних заходів щодо знищення амброзії полинолистої спричиняє за собою накладення штрафів як на посадових осіб, так і на громадян згідно ст. 105 Кодексу України «Про адміністративні правопорушення».


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Чи задоволені Ви роботою депутатів Вашого округу?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь