A A A K K K
для людей із порушенням зору
Костянтинівська сільська територіальна громада
Херсонська область, Каховський район

Безпека праці   під час жнив

Дата: 06.07.2018 09:38
Кількість переглядів: 715

Фото без опису

Безпека праці   під час жнив

            Сільськогосподарське виробництво є одним із найбільш травмонебезпечних галузей щодо умов та безпеки праці. За кількістю нещасних випадків на виробництві аграрний сектор економіки поступається тільки вугільній промисловості, а за смертельним травматизмом посідає перше місце серед галузей народного господарства.

            Жнива – це відповідальна пора,  за короткий термін (10-14 днів) необхідно провести комплекс робіт та зібрати врожай зернових культур. Збирання проводиться комбайнами господарств та окремими власниками, які несуть відповідальність за комплекс робіт з питань охорони праці на жнивах.

          Серед професій у агропромисловому комплексі найнебезпечнішою, як і раніше, є професія механізатора (тракториста-машиніста). Під час жнивної кампанії залучається значна кількість працівників, тому головне завдання керівників полягає в створенні безпечних умов праці та проведення збиральних робіт без травматизму. Персональну відповідальність за охорону праці і пожежну безпеку несуть керівники та спеціалісти з питань охорони праці.

           На жнивах цього року у районі буде задіяно багато зернозбиральних комбайнів. Польові механізовані роботи із застосуванням сільськогосподарської техніки потрібно розглядати, як роботи з підвищеною небезпекою, адже часто механізатор залишається один на один з агрегатом, який може у будь-який момент потребувати ремонту. А це, в свою чергу, може спровокувати працівника до виконання дій, що не відповідають вимогам безпеки. Крім того, йому доводиться працювати понаднормово, у темний час доби, на віддалених полях, схилах, за несприятливих погодних умов, постійно зазнаючи  впливу високих  рівнів вібрації,  шуму, температурних  перепадів та інших чинників, що призводять до втомлюваності. Враховуючи вищевикладене, керівники господарств, фермери повинні подбати про знешкодження небезпечних ризиків, які можуть виникнути в період збирання врожаю.

          Перед початком збиральних робіт керівниками господарств, фермерами повинні бути проведені певні організаційні  профілактичні заходи для недопущення випадків травмування працюючих на жнивах.

         Для цього, в першу чергу, необхідно забезпечити:

- проходження медичного огляду, проведення інструктажів з охорони праці та пожежної безпеки з усіма працівниками, які будуть брати участь у збиранні врожаю;

- ознайомлення під розписку всіх водіїв та механізаторів із безпечними маршрутами руху транспортних засобів по території господарств;

- виділити, позначити табличками, обладнати спеціальні місця для відпочинку та харчування працюючих, забезпечити їх умивальниками, миючими засобами та рушниками;

- до початку робіт всіх працівників забезпечити спецодягом, засобами індивідуального захисту (рукавиці, окуляри, респіратори і т.д.), укомплектувати всю зернозбиральну техніку необхідним протипожежним устаткуванням та вогнегасниками,  поповнити  медичні  аптечки  для надання першої долікарської допомоги; забезпечити комбайнерів чистиками, різаками, щітками, спеціальними  крючками для очищення різального апарату, решіт, молотилки та інших робочих органів зернозбиральних комбайнів. Всі небезпечні вузли зернозбиральної техніки необхідно обладнати захисними кожухами, робота без яких категорично забороняється.

            Під час жнив велика робота ведеться на зернових токах. При даному виді робіт потрібно, щоб на вході до току висів плакат «Вхід стороннім особам заборонено», щоб бункери для зерна мали решітки або кришки і були обов’язково замкнені. Вмикання зерноочисних машин проводить відповідальний працівник, а під час технічного обслуговування або ремонту обладнання повинно бути зупинено та відключено від напруги. При цьому на рубильниках і пускових пристроях вивішуються плакати «Не вмикати! Працюють люди!».

            Звертаємося до всіх, хто буде працювати на жнивному полі: «Бережіть своє життя і здоров’я, тільки виконання вимог охорони праці, належна організація робіт дадуть змогу провести збирання зернових урожаю 2018 року без травм і аварій».

           Людмила  Рожок,  страховий експерт з охорони праці Каховського відділення управління виконавчої дирекції ФССУ  в Херсонській області

.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Чи готові Ви зробити корисну справу для розвитку громади?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь